Rookmelders

Rookmelders zijn vanaf 01-07-2022 (BBL) verplicht, dat wil zeggen dat in elke woning dan een rookmelder (EN 14604) op elke bouwlaag aanwezig dient te zijn. Dit betreft woningen die voor 2003 zijn gebouwd.

Waarom rookmelders?

Brand in een woonhuis, we zien het nog regelmatig voorbij komen in het nieuws. Vaak met dramatische afloop. Meer dan 75% van alle woningbranden ontstaat ’s nachts tussen 0 en 6 uur ’s ochtends. Bij brand in woonhuizen vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Als je slaapt ruik je namelijk niets. Je wordt dus ook niet wakker van de rooklucht! Doordat de rook meestal veel giftige gassen bevat, raak je al snel in een diepe bewusteloosheid, vaak al binnen enkele minuten.

Goede rookmelders kunnen levens redden!

De verspreiding van rook in woningen gaat erg snel, vooral als binnendeuren open staan. Goed geplaatste rookmelders detecteren de giftige rook snel en het harde alarm gaat af. Hierdoor word je wakker en kunnen alle gezinsleden op tijd de woning verlaten of de brand nog blussen.

Soorten rookmelders

Er zijn veel verschillende soorten rookmelder, in diverse uitvoeringen en prijsklassen. De meest gebruikte rookmelder is de optische rookmelder. Deze rookmelder maakt gebruik van een lichtgevoelige cel, die de rook waarneemt. Daarnaast zijn er koolmonoxide melders, hitte melders, gasdetectie melders en combi melders. Bij woningen met twee bouwlagen doet u er verstandig aan op iedere verdieping 1 of meerdere rookmelders te plaatsen. Gebruik bij voorkeur koppelbare rookmelders. Als 1 van de rookmelders afgaat, gaan de overige rookmelders ook af.

Waar moeten rookmelders hangen?

Voor optimale veiligheid plaats je rookmelders in alle ruimten waar je door moet om het huis te ontvluchten. Denk hierbij aan de overloop, het trapgat, de hal en de gang van elke verdieping. Zorg er tevens voor dat elke slaap- en kinderkamer is voorzien van een rookmelder. De rookmelders bij voorkeur zoveel mogelijk in het midden van de ruimte plaatsen: aan het plafond op ca. 50 cm van muren / hoeken. Brandpreventie Twente levert kwalitatief goede rookmelders (koppelbaar) en wij kunnen u tevens adviseren over plaatsing van de rookmelders. Het beste is om rookmelders te kopen met een inwendige lithium batterij die een levensduur heeft van 10 jaar.

Ons advies: koop goede rookmelders en bespaar niet op uw veiligheid!

Testen van rookmelders

Rookmelders gaan bij normaal gebruik en onderhoud zo’n tien jaar mee. De meeste rookmelders zijn voorzien van een batterij die 1 jaar mee gaat. Test regelmatig of de melder nog werkt. Op iedere rookmelder zit hiervoor een testknop. Gebruik voor het testen geen open vuur zoals kaarsen of brandend papier, want daardoor kan het apparaat smelten of vlam vatten.

Brandpreventie Twente voor professioneel advies over rookmelders!

Brandpreventie Twente komt in overleg bij u ter plaatse / in de woning om de brandveiligheid te bepalen. Daarna bespreken we de mogelijkheden en verzorgen wij het bijbehorende advies.

Meer informatie?

Bel 06 51 28 21 23 of stuur ons een e-mail.