Vuurlastberekening en brandoverslagberekening

Vuurlast- en brandoverslagberekening

Wanneer spreek je over vuurlast? De vuurlast staat voor de totale verbrandingswaarde – bij volledige verbranding – van alle brandbare materialen in, op en aan een gebouw, inclusief de gehele inventaris. Berekening van de vuurlast bestaat uit twee delen: een permanente en een variabele bijdrage. De permanente bijdrage betreft alles wat bij het gebouw hoort, het onroerend goed. De variabele bijdrage bestaat uit alle materialen die zich in het gebouw bevinden zoals o.a. de inventaris en opgeslagen goederen.

Vuurbelasting en Gelijkwaardigheid

Wordt de vuurlast omgeslagen naar het aantal vierkante meters vloeroppervlakte, dan spreken we van vuurbelasting. Vuurbelasting wordt uitgedrukt in equivalent vurenhout (kgVh/m²). De reden hiervoor is dat 1 kilo vurenhout bij een volledige ontbranding, 1 minuut brandt. Als de hoeveelheid vurenhout equivalent bepaald is, weten we ook hoeveel minuten een object brandt.

Met behulp van deze ‘vuurbelasting gegevens’ kan een Rapportage brandveiligheid van grote brandcompartimenten (volgens NEN 6060 of NEN 6079) worden gemaakt. In de Rapportage brandveiligheid van grote brandcompartimenten (volgens NEN 6060 0f NEN 6079) is beschreven welke maatregelen moeten worden genomen om het veiligheidsniveau te realiseren, dat staat voorgeschreven in het bouwbesluit (norm NEN 6090 , Bepaling van de vuurbelasting).

De brandweer of uw gemeente geven aan of een vuurlast berekening en vuurbelasting voor uw bedrijf noodzakelijk is.

De vuurlast berekening is voorgeschreven voor gebouwen, groter dan 1000 m² zoals winkels, sporthallen, scholen, vergaderzalen enz. Een voorgeschreven vuurlast berekening geldt tevens voor industriegebouwen, hallen en stallen, groter dan 2500 m². Een vuurlast berekening wordt ook gebruikt voor het reduceren van de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag en het bepalen van de grenswaarde in een trappenhuis.

Brandoverslagberekening (Pintegraal)

De brandoverslagberekening (Pintegraal)  is voorgeschreven indien de gebouwen meer dan 2,5 meter uit de erfgrens staan. Brandoverslagberekeningen kunnen wij voor u uitvoeren.

Brandpreventie Twente: vuurlast berekening en vuurbelasting!

Brandpreventie Twente is gecertificeerd voor het berekenen van de vuurlast en vuurbelasting. Wij kunnen voor u een ‘Rapportage brandveiligheid van grote brandcompartimenten (volgens NEN 6060)’ maken, waarin de variabele en permanente vuurbelasting voor uw onderneming worden beschreven volgens de voorschriften van het bouwbesluit (norm NEN 6090, bepaling van de vuurbelasting).

Heeft u vragen over vuurlast berekening en vuurbelasting, of wilt u meer informatie?
Bel 06 51 28 21 23 of stuur ons een e-mail

Brandoverslagberekening (Pintegraal 3D)

Vuurlastberekening